maandag 14 november 2011

Een man bezoekt Boeddha

Een man bezocht Boeddha en stelde hem de volgende vraag: “Welke meditatievorm beoefenen u en uw leerlingen?

”Boeddha antwoordde: “Wij zitten, wij lopen en wij eten.
De man begon een beetje te lachen en zei:”Maar Mahatma, dat doen wij toch allemaal.
Iedereen zit wel eens, iedereen loopt en eet.
Boeddha antwoorde hem, maar wij zijn ons bewust dat wij dit doen.
Wat betekend dit wij zijn ons bewust dat wij eten!
Ten eerste dat wij vaak eten, en vaak nog niet eens proeven wat wij in onze mond doen.Vaak alleen de eerste happen.
Lopen hoe vaak is men niet opgestaan in een automatisme zonder hierover zelfs nagedacht te hebben. Bord weg, en u weg.
Zitten, wanneer zit u echt, in rust zondere de behoefte te moeten praten, op de klok te kijken, wanneer men weg moet.
Aandacht, dat is yoga dit geld voor alle yoga, aandacht op de heiligennaam, de kralen die tussen de vingers doorgaan. Maar ook op die plek, kussen blijven zitten. Alleen zonder afgeleid te worden naar een foto of beeltenis te kijken, alleen zien. Zonder gedachten.Alleen dat beeld.

maandag 7 november 2011

Bhumi Radhadesh,


Als u op de foto klikt krijgt u meer foto's van bhumi te zien.De nieuwe aanwinsten van het kasteel Radhades, Bhumi een kalfje en de grote waar ik even de naam niet meer van weet. Het zijn mooie locatie foto's. Koeien, de heilige koe van India, is tegenwoordig vaak slachtoffer van illigale slacht, zelfs omgeving Vrindavana in India gebeurt dit.Het lijkt een satire want MC Donald verkoopt alleen kippeburgers in India door de Heiligheid van de koe, respect voor plaatselijke cultuur en traditie.

donderdag 3 november 2011

Kruimel appeltaart met spelt. Een moeilijk te bereiden appeltaart


Voor het deeg: 120 g speltbloem 120 g volkoren speltmeel 40 g sucanat 1/2 tl zout 1 tl bakpoeder 60 ml olijfolie 5 el rijstmelk (of een andere vega-melk) Voor de vulling: 800 g appels, in stukjes gesneden sap van 1 citroen (ongeveer 2 el) 1 tl koekkruiden 1/2 tl gemberpoeder 1 tl gemberwortel, gehakt 1 el arrowrootpoeder 60 ml maismoutstroop 1 el sucanat (zoetstof vervangen met diksap) Voor het deeg: 120 g speltbloem 120 g volkoren speltmeel 40 g sucanat 1/2 tl zout 1 tl bakpoeder 60 ml olijfolie 5 el rijstmelk (of een andere vega-melk) Voor de vulling: 800 g appels, in stukjes gesneden sap van 1 citroen (ongeveer 2 el) 1 tl koekkruiden 1/2 tl gemberpoeder 1 tl gemberwortel, gestampt, of de blender 1 el aardappelmeel 60 ml maismoutstroop 1 el rietsuiker Voor de kruimel: 50 g volkorenmeel 50 g havermout 3 el rietsuiker 75 g hazelnoten 1/4 tl zout 1/2 tl gemberpoeder 2 a 4 el boter Meng in een grote kom alle droge ingrediënten. Doe de boter erbij en meng de (zachte) boter door het meel met je handen. Voeg de melk geleidelijk toe in de kom, totdat er een deegbal ontstaat. Bewaar het deeg in plasticfolie in de koelkast. Ga verder met de vulling. Doe de appels in een kom. Doe alle ingrediënten voor de vulling erbij en meng samen. Rol het deeg uit . Ik doe het met een fles, dun uitgerold en bekleed dan een springvorm (24 cm) ermee. Zorg dat de bodem van de vorm bedekt is met bakpapier en de kanten van de vorm ingevet zijn met olie. Verspreid de vulling in de springvorm. Voor de crumble: Meng alle droge ingredienten samen in een kom. De hazelnoten worden in een keukenmachine fijn gemalen. Giet de olie erbij en meng de olie door het meel. Strooi de crumble op de taart. Leg een stuk bakpapier of folie op de springvorm voordat de taart de oven in gaat. Bak de taart op 180 C voor ongeveer 1 uur en 15 minuten. De vulling moet zacht en vochtig te blijven en de korst en crumble dienen goudbruin te zijn. De taart laten afkoelen en eventueel koud opdienen (in de koelkast bewaren).

Bloemkoolcurry met pappadums, aloe gobi

Aloe betekend aardappel en gobi bloemkool, aloe wordt geschreven al alu, dat is Hindi maar je spreekt het uit als aloe.
Ingrediënten
1 bloemkool
3 grote aardappels
1 blok tahoe in blokjes
100 ml zonnebloemolie
2 eetlepels Hindoestaanse masala
1 blik tomaten (400 g)
1 pakje kokosmelk, of klein blik (200 ml)
1 doosje pappadums naturel
1/2 bosje verse koriander (ongeveer 15 g)
1 eetlepel hot paprika poeder
1 eetlepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel

Bloemkoolcurry met pappadums
Bereiden
Bloemkool schoonmaken en in roosjes verdelen. Aardappels schillen en in blokjes snijden. In braadpan 3 el olie verhitten en tahoe 3 min. bakken met de gember en het paprika poeder. Aardappels erbij doen en 1 min. meebakken. Masala erdoor roeren en 1 min. meebakken. Tomaten in blokjes snijden, kokosmelk en bloemkool toevoegen en geheel aan de kook brengen. Curry 10 min. zachtjes laten koken. In grote koekenpan rest van olie verhitten. Pappadums een voor een 2 tot 3 sec. in hete olie bakken.

Pappadums op keukenpapier laten uitlekken. Koriander fijnknippen. Curry met zout op smaak brengen. Curry met koriander bestrooien en serveren met pappadums.