dinsdag 8 januari 2013

Kolam, meer dan sier!

Kolam een rituele bezigheid gebruikelijk in een groot deel van Azië, het word dagelijks in Zuid India gedaan door jonge meisjes en vrouwen die symbolische en metrisch aandoende figuren met rijstmeel op de ingang voor het huis maken. De vrouwen nemen een hoeveelheid rijstmeel tussen de vingers en maken een niet onderbroken lijn, of draad waar er vaak 2 naast elkaar liggen, de draad genoemd. Dit word dagelijks
gedaan. Op het platteland is de ingang naar de woning verhardt met koeien mest, en koeen urine om het glad te krijgen als beton. Dit werkt antiseptisch geloofd men. En het is algemeen gebruikelijk geweest in India. Tussendoor hier in Nederland werden de schoorstenen van binnen ermee bewerkt, met koemest om deze dicht te maken. Foto kolams. Er zijn ook gekleurde kolams maar dit komt waarschijnlijk uit een andere hoek. Als de kolam ritueel bij religieuze feestdagen op de grond wordt gemaakt sluit men de kolam in met gekleurde lijn er omheen. Bij mij kwam ook nog op dat ik een keer had gelezen dat men op de Laksmi religieuze dagen men kleine voetstappen tekent, ook bij of voor de ingang. Omdat Lakshmi dan het huis bezoekt en zegent met voorspoed. In Sri Lanka of Tamil nadu is dit ook heel gewoon. In Sri Rangam heeft gisteren de 7-1-2012 een hele grote kolam gemaakt maar dit lijkt meer op een wedstrijd dan een rituele bezigheid. Deze is gevuld met 65oo kleine stippen, en ongeveer 150 kg steenpoeder is hiervoor gebruikt om de foto te zien klik op de link. Nog even ter aanvulling, de vloer wordt eerst natgemaakt en dan wordt met rijstemeel de kolam gemaakt dan blijft het goed plakken, en een bijkomend voordeel is dat de mieren uit het huis blijven, door deze het rijstemeel opeten. De vogels eten er ook van (noot: het meel is niet zo fijn als hier). Chennai Mathematical Institute http://www.cmi.ac.in/gift/Kolam.htm Yale figuren en mathematische opbouw van de kolam in het kort met tekeningen. http://classes.yale.edu/Fractals/Panorama/Art/Kolams/Kolams.html Wikipedia voor de foto,en daar vond ik ook meer links voor de rest van mijn onderzoek naar de kolam. Ik zocht eigenlijk naar het rituele gebruik van rijstemeel, en zo kwam ik op Wikipedia, en de kolam, ik kan deze van andere rituelen en ook van huid schilderingen, en het Keltische knopen, zo ook bekend van China en Karel de Grote, de bekende knoop die doorgehakt werd. Opmerkelijk was dat ik in een van de zeer strak gemaakte kolams de yantra van Lakshmi Devi herkende deze wort ook in zand gemaakt en dan veegt men telkens een lijn weer weg. Zodoende ging ik wat verder onderzoeken over het hoe en wat. voor de foto http://www.hindu.com/2010/01/07/stories/2010010750830200.htm Gekleurde kolams http://chennai.1colony.com/publication%201_1.htm Bhakta Piet(er) text under copyright Lakshmi

zondag 6 januari 2013

Recept. Bruine bonen soep binnen 5 minuten zelf gemaakt!

Deze bruine bonen soep, doet mij aan Bartje denken, naar een boek van Anne de Vries dat grote bekendheid kreeg door de gelijknamige tv serie Bartje.Bartje riep uit ïk bid niet voor bruine bone" Recept Bruine bonensoep binnen 5 minuten.
1 blik bruine bonen, 1 blikje tomaten puree, 1 groenten boullion tablet, 1 beetje gedroogde selderij. 1 klein blikje doperwten\peentjes of mais. Echt een klein blikje! Beetje water in de pan,groentenboullion erbij pan op laag vuur. De helft van de bonen pureren. Deze warm maken, tegen de kook aan. De doperwten erbij, of mais. En wat selderij, even wachten, om de 5 minuten vol te maken. En er kan opgeschept worden. U kan er naar smaak een halve theelepel sambal bijdoen, of wat chili poeder.

recepten site

http://www.indianpan.com/sweet.htm deze is voor zoetigheid


Recept Hete Chili aardappelen
Ingrediënten:


Dit is was een chinees recept maar nu met thai flafour die uw smaakpapillen zeker aan het werk zetten.

Ingrediënten:
1.- 125 g aardappelen, gekookt en gesneden in 2 ½ centimeter grote kubussen.
2.- 3 Tafellepels. bloem
3.- ½ theelepels. zout 4. wat water
5.- plantaardige olie voor diepe bakken (frituren)
6.- 2 theelepels. plantaardige olie
7.- 4-5 groene pepers, gehakt in lange repen
8.- 2-3 teentjes knoflook, geplet
9. -1 ½ theelepels. sojasaus
10.- 1 tbsp. chili saus
11-. 2 tbsp. tomatensaus
12.- ½ theelepels. suiker
13.- ¼ theelepels. peper
14.- ¼ theelepels. zout
15.- 2 tafellepels. vers gehakte koriander
Voor Bijgerechten: zie blog
Om op te dienen: tandenstokers



Methode:
1. Meng bloem en het zout in een kom en voldoende water om een beslag van van gieten, let goed de consistentie en dergelijke. Ik bedoel als pannekoeken beslag dan is het goed, de aardappelen in stukken snijden en droog te deppen. 2. Verhit de olie voor het frituren voor de aardappelen stukken. Duik van elk stuk aardappelen in het beslag om ervoor te zorgen dat het goed bedekt met het beslag en frituur tot bruin en knapperig. 3. Verhit 2 theelepels. olie en voeg groene pepers en halve theelepel hing (=1teen knoflook) en roer. Voeg sojasaus, chili saus en tomatensaus en roer opnieuw. 4. Voeg suiker, zout en peper en aardappelen kubussen en roer goed. 5. Voor een minuut te koken tot de sauzen jas de aardappelen en roer de koriander bladeren en verschuiving aan het dienen van de schotel. 6. Garneer met de lente-uitjes de yogi's doen dit met bleekselderij. 7. Plaats een tandenstoker in elke aardappel kubus en serveer warm.

gadgets gadgetkings gadget

gadgets gadgetkings gadget onder de bloggers toen ik dat las dacht ik aan inspector gadget, en toen kwam pas de overeenkomts bij mij boven. Deze had allemaal handige apparaten. Nu dat moet een gadget vooral zijn handig. gadgets gadgetking gadget onder de bloggers welbekend, je gebruik ze elke dag. De links in dat aparte vakje naar dandavat, of waar uw artikelen staan, op bhaktamagazijn, staan veel gadgets aan de rechterzijde, een rss feed, een video balk alleen deze werkt niet goed, foei Google! deze moet hoe ik dat aangaf alleen video's weergeven die ik goed vind van bhaktamagazijn channel op Youtube, niet van andere kanalen of channels. Op de blog gebruik ik gadgets, ook op andere internetsites gebruikt men gadgets klik u even op share en like, van google+ of facebook. Nu kan u zien of u wel bent ingelogd! Log even in, dit is een java applet, een stukje code. Deze kan u compleet werkend vinden, alleen nog uw url (site adres invullen) en dan in uw html code plakken of bij Google zoals deze blog in in indeling een gadget toevoegen! En daar een gadget nemen voor html en java code, en daar de code inplakken van de gadget die u op uw blog wilt. In html code kan u de code vaak onderaan plakken op de pagina. Zie de instructies bij de applet!