woensdag 13 december 2023

vegetarisch hoeft niet duurder te zijn

 Veel mensen denken dat een vegetarisch dieet duurder is dan een dieet met vlees en vis, maar dit

hoeft helemaal niet het geval te zijn. Het is zeker mogelijk om nog steeds goedkoop te eten zonder vlees, en in deze blogpost zal ik een aantal tips delen over hoe je dit kunt doen.


1. Koop seizoensgroenten: Seizoensgroenten zijn vaak goedkoper dan groenten die buiten het seizoen worden verkocht. Ze worden lokaal geproduceerd en er zijn geen extra kosten voor transport. Daarnaast zijn ze meestal ook verser en smaakvoller. Door seizoensgroenten te kiezen, bespaar je geld en ondersteun je ook nog lokale boeren.

2. Maak gebruik van peulvruchten: Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten zijn goedkoop en een uitstekende bron van eiwitten. Ze vormen de basis van veel vegetarische maaltijden. Door ze te combineren met granen (zoals rijst, pasta of quinoa) krijg je alle essentiële aminozuren binnen. Ook zijn peulvruchten rijk aan vezels en zorgen ze voor een verzadigd gevoel.


3. Kook grote porties en vries in: Wanneer je een maaltijd bereidt, maak dan een grotere hoeveelheid zodat je de rest kunt invriezen voor later. Dit bespaart niet alleen tijd, maar voorkomt ook dat eten wordt verspild. Je kunt bijvoorbeeld een grote pot soep maken of een batch vegetarische curry, en de rest bewaren voor een drukke dag waarop je geen zin hebt om te koken.

4. Maak je eigen vegetarische burgers en balletjes: In de supermarkt zijn vegetarische vleesvervangers soms behoorlijk prijzig. Je kunt echter gemakkelijk je eigen vegetarische burgers en balletjes maken met behulp van ingrediënten zoals bonen, havermout en kruiden. Op het internet zijn veel recepten te vinden die je kunt volgen en aanpassen naar je eigen smaak.

5. Winkel bij de juiste supermarkten: Niet alle supermarkten hebben een uitgebreid assortiment aan vegetarische producten, maar er zijn zeker winkels die zich hierop richten. Ga op zoek naar een supermarkt die een betaalbaar vegetarisch assortiment heeft. Daarnaast is het ook slim om verschillende winkels te vergelijken, omdat prijzen vaak kunnen variëren.

6. Plan je maaltijden: Door van tevoren je maaltijden te plannen, bespaar je tijd en geld. Je kunt een boodschappenlijstje maken op basis van wat je nodig hebt voor de maaltijden die je die week wilt bereiden. Hierdoor koop je alleen wat je nodig hebt en voorkom je impulsieve aankopen.

Het is duidelijk mogelijk om nog steeds betaalbaar en goedkoop vegetarisch te eten. Door slim te winkelen, te koken met seizoensgroenten en gebruik te maken van goedkopere alternatieven zoals peulvruchten, kun je genieten van gezonde en smakelijke vegetarische maaltijden zonder je portemonnee compleet te legen.

Geen opmerkingen: