Hoe yoghurt gemaakt wordt, nu ik heb het wel eens gedaan met wisselend resultaat! En eigenlijk is het geweldig zelf yoghurt maken, yoghurt uit je eigen keuken! En zelf yoghurt maken zonder kunstmatige toevoegingen is echt heel eenvoudig en het resultaat is niet alleen lekker, maar ook gezond. Hier is een eenvoudig recept om zelf yoghurt thuis te gaan maken:
Ingrediënten:
- 1 liter biologische volle melk - 2 eetlepels yoghurt met levende culturen (om te gebruiken als startercultuur) Bereiding: 1. Verhit de melk tot net onder het kookpunt in een pan en laat het afkoelen tot het plus minus 40 graden Celsius, twijfel je over de temperatuur, neem hier dan een thermometer voor!. 2. Roer de yoghurt, dat is een hoeveelheid van ongeveer een a tweeeetlepels per liter melk met levende culturen erdoorheen en meng het goed. Doe de hoeveelheid yoghurt in een bakje en doe daar twee a drie eetlepels van de warme melk bij en meng dit even door elkaar heen, en giet het bij de warme melk en meng het met een houten lepel even door! Als jij het op deze manier doet gaat de melk niet afkoelen! 3. Doe het mengsel in een voorverwarmde schone glazen pot met deksel, je kan er ook een thermosfles voor nemen met een wijde hals! 4. Wikkel de pot in een dikke handdoek of deken en laat het op een warme plaats staan (bijvoorbeeld in de oven met het licht aan) gedurende 8-12 uur, afhankelijk van hoe dik en zuur je de yoghurt wilt hebben. 5. Na plusminus 12 uur zal je yoghurt klaar zijn. Koel de yoghurt af in een koele kamer of de koelkast. Hoe beter je het op temperatuur houdt des te meer kans op slagen, en je krijgt dan meestal een hele dikken yoghurt. Als de yoghurt dun blijft, komt dit meestal dat de temperatuur te laag was! Je kan dan weer wat yoghurt die je als start cultuur gebruikte dus de een lepel yoghurt per liter nog een keer toevoegen na dat je het te dunne yoghurt mengsel weer tegen de 40 graden Celsius aan heb gebracht. Je kan als jij het in een pan hebt gedaan, en het is te duner ook een schone theedoek op het oppervlak van de yoghurt leggen laat dan wel de rest van de doek over de rand van de pan hangen dat onttrekt het vocht uit de yoghurt. En daar wordt die wat dikker van! Je kunt je zelfgemaakte yoghurt dan gaan proeven!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten