donderdag 11 juli 2024

verhouding Agar vs geletine in gerechten.


Met Agar agar vervang je de gelatine in veel gerechte. En het is vaak de beste keuze voor veel vegetarische gerechten

Voor veel beginnende vegetariërs kan het soms lastig zijn om gelatine te vermijden in recepten. Men staat er vaak niet bij stil dat er een dierlijk ingriedent in het product zit! Want gelatine wordt vaak gebruikt als bindmiddel of geleermiddel in gerechten zoals pudding, geleisnoepjes en slagroom en diverse taarten. Gelukkig is er een goed alternatief dat perfect is voor vegetarische gerechten: agar agar!

Agar agar is een product dat wordt gewonnen uit rode algen en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het heeft een vergelijkbare textuur en bindkracht als gelatine, maar het is volledig plantaardig en vegetarisch. Dit maakt het een uitstekende keuze voor vegetariërs die gelei, en andere verstevigde gerechten willen bereiden zonder dierlijke ingrediënten te gebruiken.

Een belangrijk verschil tussen agar agar en gelatine is de verhouding waarin ze worden gebruikt. Agar agar heeft meestal een hogere bindkracht dan gelatine, wat betekent dat je er minder van nodig hebt om hetzelfde resultaat te bereiken. Voor veel recepten kun je gelatine één op één vervangen door agar agar, maar het is altijd het beste om de specifieke instructies op de verpakking te volgen om de juiste verhoudingen te bepalen.    


 In het algemeen gebruik je 4 a 5 gram Agar agar. voor een liter vloeistof.

Een ander voordeel van agar agar is dat het hittebestendig is, wat betekent dat het kan worden gebruikt in warme gerechten zonder zijn bindkracht te verliezen, voor pudding en dergelijke kan ook maizena  of dergelijke gebruikt worden!

Dus als je op zoek bent naar een ander product voor een dierlijk bindmiddel in vegetarische gerechten, denk er dan zeker aan agar agar te proberen. Met zijn vergelijkbare textuur, bindkracht en veelzijdigheid is het een goede keuze voor allerlei soorten gerechten, van desserts tot hartige gerechten. En met de juiste verhoudingen en instructies kun je veel gerechten bereiden zonder in te leveren op smaak  en kwaliteit! En vooral in het begin probeer dingen uit, zoals de ene keer een beetje meer of minder, de structuur van een gerecht heeft ook invloed op de smaak!

Geen opmerkingen: