vrijdag 30 juli 2010

Eigendoms recht

Ik las een stuk over de verkiezingen in Suriname het ging over rechtmatig eigenaars van Suriname de Surinamers, nu Suriname behoort dan aan de Indianen de oorspronkelijke bewoners ik zag een vlag met twee indianen erop in een commentaar op Ohm net plaatste ik de tweede mantra uit de Sri Isopanishad.    Isavasyam idam sarvam, jat kincaid jagatyam jagat tena tyaktena bhunjitha kasya grdha svid dhanam Alles is eigendom van de Heer (God) wat van origine het enigste correcte antwoord is op deze discussie’s

 

http://www.ohmnet.nl/actueel.aspx?lStrAction=reageer&lIntEntityId=754&var=1

maandag 26 juli 2010

recept boemboe roedjak


1 el sereh
(citroen gras)
garam =zout
3 kemiri even roosteren en fijn stampen
4 el minjak klapah kokos spijsolie  te vervangen door door andere olien
2 lombok rawhit peper
1/2 tl asem tamarinde pasta
1tk goela djawa
11/2 santen
Over de pepers als u niet tegen heet kan haal het zaad plus de zaadlijsten eruit, minder scherp maken kan ook door Spaanse peper te gebruiken ook hierbij het zaad verwijderen
Doe de pepers bij de gemalen kemerie doen, en stamp deze fijn en bak het dan even in de olie. Voeg de asem en de goela djawa (palmsuiker, als u het kan vinden, ruwe rietsuiker gebruiken) erbij, en dan de dunne santen plusminus 10 minuten laten staan pruttelen. In deze boemboe kan u soja marineren en ook als vervanging voor de Indiase chutney een soort sambal
De meeste ingrediënten  kan u in de supermarkt kopen, goela dwaje soms staat er ook goelab op het pak, is heel rijk aan melasse, de suiker is al stroopachtig en echt heel zoet, met een eigen smaak. Dus als u deze niet kan vinden gebruik dan ruwe rietsuiker, ook in de supermarkt verkrijgbaar.Rietsuiker is gezonder dan witte suiker van de suikerbiet, er zit in rietsuiker nog voeding, de witte is te veel bewerkt hiervoor. Bhakta Piet(er)

maandag 5 juli 2010

recept Zuid IndiaseFoogath groente chutney

Hare Krishna
Gestoofde komkommers ,met paprika met chilipeper (Bhindi foogath)met veel gember.

50 gr ghee (boter)
5 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
5 verse groene chilipepers, ontpit en fijngehakt
1/2 theelepel chilipoeder
500 gr komkommer en paprika bijelkaar, zonder steelaanzet en staart
2 dl water
zout
2 theelepels gedroogde kokos

Smelt de ghee in een pan met dikke bodem gember en chilipeper en -poeder toe. Laat alles onder af en toe roeren 4-5 minuten zachtjes bakken tot het zacht is.
Voeg de komkommer en paprika toe, water en zout naar smaak toe. Breng aan de kook temper het vuur en laat afgedekt 5-10 minuten zacht stoven tot de okra's beetgaar maar niet zacht zijn. Roer de kokos erdoor en serveer het gerecht warm.

Noot: Foogath, oorspronkelijk uit Zuid-India, lijkt veel op een sambal van groenten. Het verschil is dat foogath vaak van restjes groenten wordt gekookt en dat gember hier de boventoon voert.

recept Pakori met zoete aardappel of pompoen

Hare Krishna Indiase bhara van zoete aardappel of pompoen

Klop 100 gr kikkererwtenmeel, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel cayennepeper, 2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit) en 1 theelepel bakpoeder met zoveel water glad tot een dun beslag is verkregen.
Verhit frituurolie tot 175 °C.
Snijd 300 gr zoete aardappel of pompoen in schijfjes, haal de groenten schijfjes één voor één door het beslag, bak ze in kleine porties in ± 3 minuten goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.