woensdag 20 april 2016

vegetarisch recept Jhall alu, Bengaalse pittige aardappelen

Jhall alu, Pittigescherp gekruide aardappelen 4 porties  
Ingrediënten:
2 eetlepels olie (zonnenboem of olijfolie)
½ theelepel zwarte mosterdzaadjes (nigella)
¼ theelepel Fenegriekzaden
1 eetlepel gember, fijngesneden
1 eetlepel Groene gesneden peper, zonder zaadjes en gehakt
¼ theelepel Kurkuma
½ theelepel zout
1 theelepel Cayenne peper
1½ pond Aardappelen, gekookt en in blokjes
¼ kopje Kokosnoot rasp
1 eetlepel koriander, fijngesneden
Verhit de olie in een wok of bakpan op middelhoog-laag vuur. Voeg het mosterdzaad en bedek even met een deksel de pan, want de mosterdzaden gaan springen. Zodra ze beginnen te springen of ploffen, dan meteen de fenegriek, gember, chili en kurkuma
toevoegen. Roerbakken gedurende 1 minuut. . Doe het zout, cayennepeper en aardappelen erbij. En bak het ongeveer een minuut of zo (licht bruin of goudkleurig), onder voortdurend roeren. Draai het vuur laag. kokos en koriander toevoegen en goed mengen. Haal het van de warmtebron. En ofreren. En ik heb bij dit recept de zaadjes van de groene peper weggelaten. Ik heb het vaker eschreven sommige recepten zijn voor de meeste heel erg heet, vandaar. Ook de cayenne peper is heel erg scherp voor de meeste maar draagt wel bij aan de typische smaak van dit recept wat beter als hete aardappelen kan worden vertaald, het proeft echt scherp aan. #bhakta #bhaktapiet(er) #prasadam

Garam masala naar een Bengaals recept.


Bengali
garam masala

Ingrediënten:

1 theelepel kruidnagel
gemalen
1 theelepel komijn zaden - gemalen
3 theelepels Kardamom zaden - gemalen
3 theelepels kaneel
gemalen

Je kan de komijn zaden eerst even licht roosteren, maar dan blijft het minder lang goed, En de hoeveelheid die ik hier hebt gebruik is niet echt groot voor de Indiase of Bengaalse keuken. Mengsel in een goed afgesloten bij voorkeur glazen pot bewaren

Bengali pancha phoron kruidenmix

Bengali pancha phoron het is een specifiek Bengaals recept, r om heel eenvoudig een soort masala te maken , als je deze kruidenmix voorbereid hoef je niet steeds van die kleine hoeveelheden af te wegen
(In een glazen pot afgesloten bewaren, dan blijft de mix drie a vier maanden goed.)

 Ingrediënten:

1 eetlepel komijnzaad
1 eetlepel zaden van de venkel
1 eetlepel zwarte mosterdzaadjes
1 eetlepel Nigella zaden (ui zwarte zaden)
1 eetlepel fenegriek zaden
Bengali mix Meng alle specerijen bij elkaar. Het wordt  gebruikt om peulvruchten en vegetarische groentegerechten op smaak te brengen. 

woensdag 23 maart 2016

Vegetarisch recept: Spruiten pesto!

Een zak spruiten a 750 gram
0.1 liter olijfolie (of roomboter, ghee)
1 el masala of kerrie
2 ons parmezaan
100 gram pijnboompitten
zout en peper naar smaak
De spruiten wassen en schoonmaken. Insnijden in het stronkje aan de onderzijde in plusminus 20 minuten gaarkoken. De pijnboompitten (zaden) licht roosteren. De gekookte gare spruiten voor 90% pureren laat een handvol heel en apart zo ook een deel van de pijnboompitten als topping. Pureer de spruiten met de olie (of gesmolten boter of ghee) wel geleidelijk toevoegen zodat het niet te dun wordt! Dan de Parmezaanse erdoor. Dan kunnen de pijnboom pitten er meteen mee doorheen de overgebleven spruiten kort voor wat meer structuur erbij, alleen even kort mee door de blender! Dat geeft meer bite of structuur, het mag geen pap worden lekker op geroosterd brood. Of als een roti met aardappels maar dan gebakken. Heerlijk en dan meteen offreren #bhakta #bhaktapiet(er)
Spruiten pesto
fotocredits .freeimages.com