zondag 20 november 2022

aardappel broccoli burger

 Broccoli burger geen knofllok soja of uien!

Ingrediënten                                                                                                                                            aardappel broccoli burger of koek!
4 kopjes middelgrote kruimige aardappelen, gekookt en grog gestampt
3 kopjes broccoliroosjes,  Kook de broccoliroosjes in 5 minuten net niet helemaal gaar. gestampt
1/2 kopje bloem voor alle doeleinden
1 1/2 theelepel. bakpoeder
1 theelepel. asafoetida (= 2 tenen knoflook)
1 theelepel. komijnpoeder (dheerah)
1 theelepel. garam massala
1/2 theelepel. zout (naar smaak aanpassen)
Olie om te frituren

Werk beschrijving
1. Bak in een kleine pan olijfolie, asafoetida en zout.
2. Voeg komijnpoeder en garam masala toe en bak het nog een paar minuten.
3. Combineer aardappel kruim en broccoli met je handen.
4. Voeg bloem en kruidenmengsel toe. Voeg indien nodig een beetje vocht toe om de consistentie aan te passen.
5. Bereid in platte koeken van vijf centimeter breed.
6. Bak in de pan en serveer warm als bijgerecht.
                                                                                                                                           

zaterdag 8 oktober 2022

Broccoli bloemkool ragout (vegetarisch recept)

                                                                                                  Broccoli bloemkool ragout (vegetarisch recept) zonder uien of knoflook!                                                                                                   450 gram gemengde bloemkool en broccoli.
 Olie of boter Bloem en boter, variatie 2 el mascarpone 1 liter vegetarische bouillon Peper en zout naar smaak
De saus kan worden gemaakt door gelijke hoeveelheden boter en bloem te vermengen.                             De boter wordt eerst gesmolten zonder die te bruinen. Daarna wordt de bloem toegevoegd en laat men die kort aanbakken, zodat een roux ontstaat.                                                                                               Vervolgens wordt de vegetarische bouillon toegevoegd

Roux maken (vegetarisch recept)

Een roux wordt gemaakt door de boter in een pan op laag vuur te laten smelten en te mixen met de bloem. Ik zelf gebruik hiervoor volkoren meel dit duurt alleen iets langer dan met bloem). Na het mengen moet men  de roux kort en onder voortdurend roeren laten bakken om de bloemsmaak te verwijderen. De roux moet worden verhit tot een temperatuur van ongeveer  95°C maar niet hoger om verbranden te voorkomen.

Een roux wordt gemaakt in een pan met dikke bodem omdat de roux gelijkmatig en langzaam moet door garen zodat de bindkracht zo groot mogelijk wordt. Afhankelijk van hoe lang men de roux laat bakken, krijgt hij meer of minder kleur. Een roux is standaard een witte saus bron wikipedia


recept? Klik hier!

zondag 25 september 2022

We zijn voortdurend bezig

 


We zijn voortdurend bezig, beter we worden door de zintuigen voortdurend op nieuwe gedachten en ideeën gebracht! En hierdoor verdwijnen veel gedachten en ideeën in de grijze massa! Maar het onbewust zijn, het niet bewust waarnemen van die onderliggende gedachten komt omdat wij schijnbaar gedachteloos door het leven gaan, daar lijkt het op, maar dan staan wij op de automatische piloot. En zijn wij in het kort niet mindfull genoeg, te weinig bewust dat wij niet in het nu zijn. En in het nu zijn betekend niet terwijl jij loopt of werkt aan gisteren of overmorgen denken, dus registreren waar je loopt of aanwezig ben, en weten wat je ziet, het ook opmerken, en zo kan je het ook beschrijven, want alleen zien is vaak ook het niet opmerken van wat er om je heen gebeurt!! Hoe vaak heb je niet gegeten en dat je plots tot het besef kwam dat het op was en je lijkt er niets van gemerkt te hebben. Reden, de concentratie was op wat anders gericht, een gesprek tussendoor of je zat voor de televisie, ..... smartphone? Je kan je aandacht niet lang genoeg vasthouden dat is het probleem, oplossing oefenen. De ervaringsdeskundige spreekt  😇